Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ομάδα Εργασίας Δείκτη Τιμών Ακινήτων με θέμα τα Γεωργικά Ακίνητα

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία με σκοπό τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την Αναθεωρημένη Πολιτική για Ανάπτυξη Ακινήτων που βρίσκονται εκτός ορίου ανάπτυξης (Γεωργικά Ακίνητα).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μιχάλης Κρονίδης (Πρώτος Ανώτερος Λειτουργός του Συνδέσμου) ενημέρωσε τα μέλη για τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την αλλαγή στη Δήλωση Πολιτικής. Το αναθεωρημένο Κεφάλαιο 9 της Δήλωσης Πολιτικής που δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016 αφορά την οικιστική ανάπτυξη των Κοινοτήτων / Δήμων στην ύπαιθρο και ειδικότερα την ανάπτυξη μεμονωμένης κατοικίας σε τεμάχια που βρίσκονται εκτός ορίου ανάπτυξης (δηλαδή σε γεωργικά τεμάχια). Με βάση τη δημοσιευθείσα αναθεώρηση, η ανάπτυξη των ακινήτων που εμπίπτουν σε περιοχές που είναι καθορισμένες ως «εκτός ορίου ανάπτυξης»  έχει καταστεί πολύ δύσκολη (αν όχι αδύνατη) καθώς θα πρέπει να πληρούνται διάφορα κριτήρια (πολεοδομικού και κοινωνικού χαρακτήρα).

Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η αγοραία αξία των τεμαχίων γης που βρίσκονται εκτός ορίου ανάπτυξης θα επηρεαστεί αρνητικά, με συνεπακόλουθες σημαντικές επιπτώσεις στις αξίες των εξασφαλίσεων που έχουν λάβει τα πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι κατά την παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων τα πιστωτικά ιδρύματα έλαβαν ως εξασφάλιση τα πιο πάνω τεμάχια γης, στη βάσει της αγοραίας αξίας όπως αυτή είχε καθοριστεί βάσει των δεδομένων που ίσχυαν κατά την ημερομηνία διενέργειας ανεξάρτητης εκτίμησης από αδειούχο εκτιμητή.

Ο Σύνδεσμος και οι τράπεζες μέλη του διαφωνούν με την αλλαγή στη Δήλωση Πολιτικής, καθότι αυτή θα επιφέρει σοβαρές και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, στις προβλέψεις για επισφάλειες και κατ’ επέκταση στα κεφάλαια. Επιπλέον, η αλλαγή στη Δήλωση Πολιτικής αναμένεται να επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο και στους πελάτες / δανειολήπτες των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού πλέον η αξία της εξασφάλισης που έχουν εκχωρήσει για τη λήψη πιστωτικών διευκολύνσεων πιθανότατα να έχει καταστεί μικρότερη από το υπόλοιπο του δανείου.

Αποφασίστηκε όπως ο Σύνδεσμος επικοινωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να λάβει ενημέρωση όσον αφορά τις απόψεις τους επί του θέματος και τις προθέσεις τους για οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους τους. Επίσης, λόγω των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν,  αποφασίστηκε όπως ο Σύνδεσμος διερευνήσει τα ακόλουθα:

(α) Τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε σχέση με την υποβολή ένστασης. Σημειώνεται, ότι η όποια υποβολή ένστασης θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαρτίου 2017.

(β) Κατά πόσο είναι νομικά ορθό να κατατεθεί ένσταση από τον Σύνδεσμο εκ μέρους των τραπεζών μελών του ή ενδείκνυται να καταθέσει ένσταση η κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου