Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Νομοσχέδιο που αφορά τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά

Το τελικό νομοσχέδιο αναφορικά με το πιο πάνω θέμα κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έναρξη της συζήτησης. Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου, το οποίο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι η εναρμόνιση με την «Οδηγία 2014/92/ΕE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά».

Το νομοσχέδιο θεσπίζει πρόνοιες σχετικά με τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των τελών σε σχέση με τους λογαριασμούς πληρωμών καθώς και κανόνες σχετικά με την μεταφορά λογαριασμού πληρωμών από μια τράπεζα σε άλλη. Επιπρόσθετα, στόχος είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες οι οποίοι διαμένουν στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε τουλάχιστον ένα τραπεζικό λογαριασμό.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2016 και ως εκ τούτου έχει παρέλθει η προθεσμία μεταφοράς της Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ανώτερη Λειτουργός, κ. Μαρία Ιωάννου, χειρίζεται το νομοσχέδιο εκ μέρους του Συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου