Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η διαχείριση ακινήτων από τις τράπεζες στο επίκεντρο συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικών 

Ο Πρώτος Ανώτερος Λειτουργός του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Κρονίδης παρευρέθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών όπου συζητήθηκε η τροποποίηση του Άρθρου 14 του Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου, και πιο συγκεκριμένα το θέμα της διαχείρισης ακινήτων.
Ο Σύνδεσμος ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στην κατοχή ακινήτων και απαγορεύει την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων σε σχέση με ακίνητη ιδιοκτησία που αποκτάται για διακανονισμό οφειλών. Η προτεινόμενη τροποποίηση του Άρθρου 14 θα δώσει τη δυνατότητα στα ΑΠΙ να διαχειριστούν ορθολογιστικά τα ακίνητα που αποκτούν ως μέρος διακανονισμού χρεών. Επιπλέον, η δυνατότητα διαχείρισης των ακινήτων (ενοικίαση/συντήρηση/αποπεράτωση ημιτελών έργων) αναμένεται να συμβάλει θετικά και στην τόνωση της οικονομίας δια μέσου της ενίσχυσης της:

οικονομικής δραστηριότητας
απασχόλησης
αύξησης των κρατικών εσόδων από την καταβολή φόρων/τελών

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Σύνδεσμος αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του Άρθρου 15 του Περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου ώστε να δοθεί η ευχέρεια στις τράπεζες να χορηγούν πιστωτικές διευκολύνσεις για την αγορά μετοχών θυγατρικής εταιρείας στην οποία είναι εγγεγραμμένο ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε στα πλαίσια διακανονισμού οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου