Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

MREL και IFRS 9 στο επίκεντρο συνάντησης του Συνδέσμου με το Υπουργείο Οικονομικών 

Ο Πρώτος Ανώτερος Λειτουργός του Συνδέσμου, κ. Μιχάλης Κρονίδης μαζί με εκπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) σε σχέση με τις επικείμενες εποπτικές τροποποιήσεις για το IFRS 9 και το MREL. Ο Σύνδεσμος έθεσε και επεξήγησε τα σχόλια/θέσεις του επί των προτεινόμενων τροποποιήσεων ως ακολούθως:
1. IFRS 9
Προτίμηση στο «static approach» σε σχέση με την μεταβατική περίοδο υιοθέτησης του IFRS 9.
Τροποποίηση της μεταβατικής περιόδου για το πρώτο και δεύτερο έτος, ώστε οι αναμενόμενες ζημιές 12 μηνών να πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1 και τα δυο έτη και να προσμετρούνται στα ίδια κεφάλαια.

2. MREL
Προσαρμογή προς τα κάτω των σταθμισμένων σε κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού μετά την διαδικασία εξυγίανσης, ώστε να μειωθεί ανάλογα και ο συντελεστής του «ποσού ανακεφαλαιοποίησης» που αντιστοιχεί στο MREL.
Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος υιοθέτησης του MREL.
Δικαίωμα στο ΑΠΙ να επιλέξει, εάν το επιθυμεί, να ικανοποιήσει το κριτήριο του MREL με ίδια κεφάλαια και όχι υποχρεωτικά με την έκδοση επιλέξιμων υποχρεώσεων.
Να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του ΑΠΙ, η μη ύπαρξη εμπειρίας και δυνατότητας έκδοσης επιλέξιμων MREL στις διεθνείς αγορές και η χρηματοδοτική δομή του ΑΠΙ.
Περιορισμός και μη επιβολή του MREL Guidance από την Αρχή Εξυγίανσης αλλά καθορισμός του από το ίδιο το ΑΠΙ.

Το Υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε τα σχόλια/θέσεις του Συνδέσμου και προτίθεται να τα θέσει στις συνεδρίες των ευρωπαϊκών Επιτροπών που συμμετέχει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που συζητούν τις τροποποιήσεις του πλαισίου της Βασιλείας IV.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου